Genarps Kulturportal

 

Häckebergaboken

Den 19:de maj 2015 presenterades arbetet med den efterlängtade Häckebergaboken på Medborgarhuset i Genarp. De som höll i presentationen var Gunnar Nilsson och Bertil Wilhelmsson med teknisk hjälp av Ulrika Björkman på biblioteket.

Arbetet startade 1986 i en form av tre studiecirklar med ganska många deltagare i varje. Det skrev dagbok från alla mötena som var väldigt frekventa. I mitten på 1990-talet insåg man att det behövdes en fastare struktur på arbetet. Gamla kyrkböcker från så långt tillbaka som 1600-talet har varit mycket värdefulla i informationssökningen om gamla torp och gårdar på Häckeberga. Även intervjuer har gett värdfull information.

Varje torp- och gårdsredovisning i boken följer en mall. En mycket detaljrik karta från 1808 lånades av Rurik Tham på Häckeberga. Den digitaliserades och i varje redovisning finns ett par utsnitt ur kartan i olika zoomningslägen. Där det saknas foto har Ingmar Hellfalk gjort utmärkta akvareller med hjälp av material som samlats in på olika sätt. En av de intressanta rubrikerna om gårdarna är utdrag ur bouppteckningar.

Böckerna kommer att bestå av fyra delar på sammanlagt 1000 sidor.

Planen är nu att materialet skall tryckas under hösten 2015, efter ett par olika omgångar korrekturläsning. Därefter är vi många som ser fram mot utgivning av böckerna.

 Akvarell som man tror att Bondestänge gård såg ut. Målad av Ingmar Hellfalk.

Bondestnge

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo