Genarps Kulturportal

 

Gödelövsvägen 6

(Nedanstående text har kommit Kulturportalen tillhanda 2018-06-08 från Göran Heckler som har sina rötter i Genarp. Texten är publicerat i oförändrat skick.) 

   

"Fotot längst ner på sidan, har legat länge i bilen. Fall i fall jag skulle köra förbi. Så, nu i söndags hände det. Hustru, son och undertecknad tog en sväng till Genarp för att besöka morfar Berndt, mormor Anna Johanna och min gudmors Mary´s grav. Där ligger även min mormors far och mor, Jöns Hansson och Hanna Hallström. Min mormor Anna Johanna (gift Eriksson) var alltid stolt över att vara född i Genarp. Egen släktforskning har visat att vi har anor ifrån Genarp minst ifrån år 1608, så hon var i sin rätt. 

 

Nåväl, fotot ja! Det var ett foto från huset (idag adress Gödelövsvägen 6 i Genarp) som mormor Anna Johanna växte upp i. I var sin halva av huset bodde två familjer, dock var dessa ju släkt.


Huset finns kvar än idag 2018. Då jag nu denna söndag såg att den i huset boende Klas-Göran Andersson stod ute på tomten, presenterade jag mig och överlämnade fotot som bör vara taget år 1905 (eftersom barnet Malvina på bilden föddes detta år). Fotot föreställer alla som bodde i huset med min mormor längst ut till vänster på bilden. 

 

Klas-Göran visade sig vara en trevlig herre som bott i huset i 30 år och som gärna visade mig huset som renoverats, samt inte minst det andra huset på baksidan, där mormors far skräddarmästare Jöns Hansson hade sitt skrädderi.

 


Nedan bild på Jöns Hanssons skrädderi inne på gården.

 

Jons Hanssons skradderi red

 

 

Mormor berättade att då han arbetade, alltid satt i den klassiska skräddarposen med korsade ben uppe på bordet. Jöns Hansson föddes i Göddelöv 1845 och dog 1908 i Genarp. Hustrun Hanna Hallström, alltså min mormors mor föddes 1847 och dog 1924 i Genarp. Graven finns som sagt kvar än i dag och sköts med den äran.

 

 

Grav Jons Hansson red

 

 

Min mormor Anna Johanna och min morfar Per Berndt Eriksson gifte sig hemma i detta hus i Genarp. Prästen vigde dem med en fin byrå som altare och denna byrå har jag själv i min ägo idag. Fina taktila ting! Mormor berättade att då den stormagade prästen som givetvis deltagit i gästabudet efter vigseln, skulle stiga upp i den hästdragna vagnen som skulle transportera honom hem, överlämnade hennes far en ”guldpeng” till prästen som tack. Så var tydligen kutym förr.

 

Hus Godelovsvagen 6 red

 

 
Alla personerna på bilden bodde alltså i huset och är från vänster: Anna Johanna (min mormor), Augusta (mormors syster), Malvina (Dahlbergs dotter), Hjalmar Dahlberg, Hanna (mormors syster), Erik, Skräddarmästare Jöns Hansson, hustrun Hanna Hallström, mellanrum, Johan Hallström (mormors bror), Ebba, Emelie, Edith, Anders Dahlberg (mormors bror), Maria (mormors syster som emigrerade till USA).

 

Så, jag delar gärna med mig av ett fint foto från ett svunnet Genarp, samt ett från byggnaden på baksidan av huset som var hans skrädderi. Finns det någon avlägsen släkting (kanske någon från Dahlbergssidan) kvar i Genarp som läser detta och är intresserad av kontakt så gör gärna det. Mina kontaktuppgifter är ganska lätta att hitta på nätet."

Hälsningar

Göran Heckler

 

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo