Genarps Kulturportal

 

Welins väg 10B (gamla Järnvägshotellet)

 (Text och bild nedan är publicerat i oförändrat skick med författarens medgivande 6 mars 2013.)

jarnvagshotellet

Strax efter det att järnvägen kom till byn byggdes järnvägshotellet vid Welins väg. Vägen har fö fått sitt namn efter Vilhelm Welin, som var folkskollärare och kommunalpolitiker i Genarp under många år. Han var också pappa till musikern och kompositören Karl-Erik Welin.

Järnvägshotellet är byggt i den karakteristiska gul och röda tegel, som så många hus här i byn är byggda av. Här fanns förr en restaurang och ett flertal rum att hyra. Man kunde även spela biljard på hotellet. Under en tid dansade man också här, det var en mötesplats för folk i stadgad ålder. Ungdomarna gick till Ungdomens hus eller till Folkets Park.

Bakom hotellet fanns en öppen plats där man höll marknader. Marknadsvägen har fått sitt namn härav. Det var många resanden som kom med tåg till Genarp för att erbjuda sina varor i affärerna i byn. Då passade det bra att övernatta på hotellet. Detta var innan var man hade sin egen bil.

I början av förra seklet var det inte vanligt att man hade bad och dusch hemma. Då kunde man gå till hotellet för att bada, badstugan fanns uthuset. Det kostade givetvis en liten slant att bli ren.

Vid bröllop och andra festligheter kunde man ha sin bjudning här.

Detta hus har haft många olika hyresgäster genom åren. Här har funnits polisstation, läkarmottagning, bibliotek, skola, möteslokal för kommunen och för närvarande används det som fritidsgård. På ovanvåningen finns lägenheter. l uthuset fanns arresten, när här var polisstation. Äldre genarpsbor berättar att de har haft skolköksundervisning i hotellets lokaler. Vad blir framtiden för detta hus när fritidsgården eventuellt flyttar in i idrottshallen?

Källa:
Ingemansson, Margareta: Genarp – Byn i våra hjärtan, 2002

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo