Genarps Kulturportal

 

Kyrkovägen 10

 (Texten nedan är publicerat i oförändrat skick med författarens medgivande 2013-03-06.)

SPETTKAKSBAGERIET - Kyrkovägen 10

I detta röda tegelhus på Kyrkovägen 25 hade en gång Betty Jakobsson sitt spettkaksbageri. Hennes far lät bygga huset 1925. "Betty Jakobs", som hon kallades bodde här tillsammans med sin syster och sin far.

Spettkaksbageriet låg i det lilla huset inne på gården precis som det gör idag. Men för länge sedan fanns det ytterligare ett spettkaksbageri här i Genarp. Det var Selma Nilsson som bodde på Lars Christoffers väg, som också bakade spettkakor. Det var vanligt att man lämnade in ägg till bageriet, när man ville beställa spettkakor till något gille.

Under några år användes huset på Kyrkovagen till dagcentral for de äldre här i Genarp. Men 1991 köpte Dan och Vickie Offerlind fastigheten. Här har alltså åter öppnats ett spettkaksbageri. Vickie Offerlind bakar sina spettkakor i samma hus som Betty Jakobsson en gång gjorde.

Hon berättar, att hon som barn ofta blev bjuden på spettkakor av sin släkting Anna Påhlsson, som var en välkänd spettkaksbagerska från Munka-Ljungby. Både Vickie Offerlind och Anna Påhlsson har sina rötter här i genarpstrakten. Deras släkt härstammar nämligen från Nymölle gård i Häckcberga.

Källa:
Ingemansson, Margareta: Genarp – Byn i våra hjärtan, 2002

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo