Genarps Kulturportal

 

Norm för namngivning av gatorna i Genarp

(Publiceringsdatum för artikeln var 2015-09-16)

Nedanstående text är hämtad från boken "Det gamla Genarp", skriven av Peeter-Jaan Kask och utgiven av Genarps kommun inför sammanläggningen med Lund 1974.

"Alla gatunamn ska ha anknytning direkt till mark, personligheter, gammal vana eller hävd i byn. Det bestämde byggnadsnämnden i Genarp när man i mitten av 1950-talet satte sig ned för att namnge gatorna i samhället.

En pristävling utlystes för att få in så många bra förslag som möjligt. Skriftställaren Helge Andersson, uppväxt i Genarp kom med det vinnande förslaget. Alla namn som bestämdes i den omgången (man har inte följt den regeln benhårt sedan) har alltså direkt anknytning till platsen. T ex Blåklockstigen beskriver en blomsteräng dominerad av blåklockor.

Här nedan beskriver Nils Albin Jönsson, byggnadsnämndsordförande då de första namnen lades fast, om bakgrunden till gatorna:"

Här på Genarps Kulturportal har vi nu valt att dela upp förklaringarna från Nils Albin Jönsson gatunamnen på två olika sidor, gatunamn som börjar på A-N och O-Ö. Klicka vidare i undermenyerna.