Genarps Kulturportal

 

Malmö-Genarps Järnväg

(Första publicering av artikeln gjordes 2012-05-28)

Genarp har haft järnvägsförbindelse med Malmö. Järnvägen invigdes 14 juni 1894 som Enskild Järnväg. Initiativet kom från konsul Adolf Fredrik Hörstedt i Malmö, ägare till kritbruket i Kvarnby. Orsaken var förstås behovet av transport av krita. Andra intressenter var Tegelbruket i Bara, lantbrukare och skogsägare. Det var tänkt att järnvägen skulle ha sin sträckning vidare till Skurup och  Stenberget men på grund av tekniska och ekonomiska skäl stannade bygget i Genarp. I Genarp byggdes stationshus, lokstallar och verkstadslokaler. De anställda var cirka 25 personer som mest, senare reducerades det till 14 personer. I verkstaden arbetade 6 hantverkare som bland annat totalrenoverade ett ånglok under åren 1944-1946. På järnvägsmuséet i Kristianstad finns ångloket Nr1 A F Hörstedt bevarat.

Bangårdsområdet

Bangårdsområdet sträckte sig från Sandvägen i väster till Risavägen i öster, från Welins väg i söder till Bygatan/Häckebergavägen i norr. Efter andra världskriget 1945 kom landsvägstransporterna igång och tog över gods- och persontransporterna. Lönsamheten för järnvägen blev dålig och 8 maj 1948 slutade tågen att gå. Genarps kommun köpte större delen av marken och byggnaderna.I  ena halvan av verkstadsbyggnaden inrättade sig firma Plåt och Maskin och den andra halvan byggdes om till brandstation. På det som varit västra bangårdsområdet byggdes Genarps skola och den togs i bruk 1960. När Konsum byggde nya lokaler öster om den gamla stationsbyggnaden 1979, fick både Plåt och Maskin och brandkåren flytta. Stationshuset finns fortfarande kvar mitt i byn.

Under många år fanns här Medborgarkontor. Men denna verksamhet flyttades 2017 till Welins rum på Medborgarhuset. I detta rum finns en modell av det gamla bangårdsområdet. Denna är skapad av Ingmar Nilsson. Länk till sidan med två foton av modellen finns här nedan.

 

(Nedanstående text är hämtad från studiecirkeln inom pensionärsföreningen SPF Risen 1996-98. Publicerad här 2023-03.21.)

Genarps Järnvägsstation (stationsbyggnad från spåret räknat)

Väster: Entré, förstuga för personal. Expedition för järnvägen. Högt söderfönster med långt bord där bl.a.telegrafiapparaten var placerad.

Norr: Postexpedition med postboxar. Högt fönsterparti.

Söder: Utanför järnvägsexpeditionen fanns en långbänk  och på väggen brevlåda som tömdes vid tågets avgång och då signal gavs med en plingande malmklocka. Entrédörr med fönster för ingång till väntsalen. Där fanns till vänster biljettlucka, en stor hög, svart järnspis, postlucka och postboxar. På motsatta sidan fanns långbänk längs hela väggen. Reservutgång med fönster åt norr. Spottkopp!!!
På östra flygeln fanns stinsbostad med fyra rum och kök. Finingång mot öster och köksingång åt norr. Det fanns en stor trädgård omgärdad av höga granar. Vidare fanns stora sparrissängar. Trädgårdens areal, Häckebergavägen 1-9, omfattade: f.d. Sparbanken Finn, Doddos Fotvård och Hälsotek, Genarps Damfrisering och Super ByggAB:s lägenheter. Längre österut och bakom Ullholms magasin låg lokstallarna fram till Risavägen.

Sång vid Malmö-Genarps Järnvägs Invigning den 17 juni 1894

1.
Glada som bröderna hinsidan Sundet
hälsa vi alla (Eder) nu välkomna hit.
Genarp vid Malmö med järn nu är bundet
efter berömvärd uppoffring och flit
Se huru ånghästen frustande står,
snart med oss alla till Malmö (Genarp) han går
Se huru ånghästen frustande står;
snart med oss alla till Malmö (Genarp) han går!

2.
Vänner och fränder, så kommer nu alla,
en hvar inbjudes (its) idag såsom gäst,
ångvisslan ljuder, den vill oss nu kalla:
att hålla (vi hållit) muntert en invigningsfest.
Se huru ånghästen frustande står,
snart med oss alla till Malmö (Genarp) han går!
Se huru ånghästen frustande står,
snart med oss alla till Malmö (Genarp) han går!

3.
Må den järnväg till båtnad och nytta
för stad och landsbygd så rentabel bli
att den snart mot öster kan flytta
och där som här vinna stor sympati.
Se huru ånghästen frustande står, 
snart med oss alla till Malmö (Genarp) han går!
Se huru ånghästen frustande stpr,
snart med oss alla till Malmö (Genarp) han går!

(Texten har lämnats av Ingrid Ekberg, Den är nedtecknad av hennes mor Maria Perssson, Gräntinge.)

Länkar:

Länk till Modell av järnvägsområdet i Genarp


På länken ned finns många intressanta bilder från järnvägen i Genarp men även andra bilder från Genarp. Bilderna kommer från Statens maritima och transporthistoriska muséer och från Digitalt museum.
https://digitaltmuseum.se/search/?aq=owner%3A%22S-SMM%22&q=genarp&o=0&n=60

 

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo