Anna-Lisa Menander
Anna-Lisa Menander, textilkonstnär, har aldrig bott i Genarp. Men Anna-Lisa var hedersmedlem i Genarps Kulturförening och hon skänkte fyra stora mattor till föreningen. Dessa kallas för "Årstiderna" och tanken är att de ska vara uppsatta på den ena kortväggen i Medborgarhuset och bytas ut varje årstid. Mattorna får hängas vågrätt, då bl a takhöjden sätter stopp för lodrät placering.
Den 15 juni 2024 var det stor invigningsfest då den första mattan,"Sommar" avtäcktes.
Anna Andersson i Genarps Kulturförening har bidragit med följande text om Anna-Lisa Menander.
Anna-Lisa Menander (1915–2019)
Anna-Lisa föddes på gården Nyhem i Hököpinge. Som ung ville Anna-Lisa bli läkare. I skolan beskriver hon att hon hade lätt för de flesta ämnen, men det var handarbets- och teckningstimmarna som hon längtade till. Matematik var också ett favoritämne. Anna-Lisa tog studenten 1936, gifte sig tidigt med en “sockeringenjör” och fick i snabb följd tre barn. Den yngste sonen Gunnar kom sedan efter sex år.
Hemmafrujobbet var inte hennes dröm, hon ville ägna sig åt något konstnärligt, prova på att skriva och att måla tavlor. Hon tycker dock att det är kladdigt att hålla på med färg och finner så småningom det textila området. En stor inspiratör kom Hanna Ryggen att bli, en svensk textilkonstnär som kom att bo i Trondheim.
Vid fyllda 44 år började Anna-Lisa att gå kurser bl.a hos Sofie Korsgaard, vävkonsulent i danska Horsens och efter det ett flertal kurser på Sätergläntan i Dalarna i bl a växtfärgning, spånad och linkännedom.
Vävarbetet påbörjades 1962 med “Höst” som ingår i sviten “De fyra årstiderna”, 1963 kom “Vår” och “Sommar” 1964 och “Vinter” 1969. Alla är vävda i tekniken norsk röllakan.
Anna-Lisa hann under sin levnad med ett 70-tal vävnader som finns representerade i kyrkor, församlingssalar, skolor, industrilokaler, officiella byggnader och privata hem.
“Årstiderna” var Anna-Lisas privata och de låg på golvet i salen i hennes hem Krokåker i Staffanstorp. 2013 skänkte Anna-Lisa mattorna till Genarps Kulturförening, när hon skulle flytta till ett äldreboende.
Under de gångna åren hade Anna-Lisa haft ett nära samarbete med Genarps kulturförening och var hedersmedlem i föreningen. Tanken från början var att mattorna skulle placeras i Lyngby kyrka. Visade sig att det inte var någon bra idé att ha mattorna på golvet i kyrkan då de blev smutsiga.
Efter många funderingar i Kulturföreningens styrelse blev förslaget att mattorna kan komma till sin rätt och exponeras på ett bra sätt i Medborgarhuset i Genarp. Byte av mattor kommer att ske årstidsvis.
Bilder på de övriga mattorna "Årstiderna" finns här nedan:
"Höst"
"Vinter"
"Vår"
Avslutningsvis kommer här en länk till en artikel här på Kulturportalen. Den länkar till Lyngby kyrka och publicerades 2012 då mattorna kom till Lyngby kyrka.
Lyngby kyrka - handvävda mattor