Genarps Kulturportal

 

Gödelövs kyrka

(Publiceringsdatum för artikeln var 2012-11-05)

      DSC5155

Gödelövs kyrka kan vara byggd redan i början av 1100-talet. Den var då inte större än den del som finns under det målade taket. (Jfr med Lyngbys gamla kyrka.) Kyrkan hade traditionsenligt en ingång i söder för männen och en i norr för kvinnorna. Idag är den norra ingången igenmurad och den södra är utvidgad till en bred och hög bågöppning som är den nuvarande ingången. Tornet, som är i gotisk stil, byggdes till på 1400-talet. Utanpå tornet, i sydvästra hörnet, kan man läsa årtalet 1827, kanske efter en  reparation.

      DSC5157

Tornet har tidigare haft en ingång i väster, som nu är igenmurad. 1905 genomgick kyrkan en omfattande reparation. Då tillkom altarskåpet, dopfunten, bänkarna och altarskranket.

      DSC5253     DSC5254

Samma år uppfördes en sakristia med ingång till koret. Altaruppsatsen härstammar från 1500-talet. Figurerna är skulpterade i ek och föreställer olika scener ur korsfästelsen. Skåpet inköptes från Lübeck och skänktes till kyrkan av familjen Gyllenkrok. Dopfunten i sandsten är från 11- eller 1200-talet och inköptes i början av 1900-talet från Västergötland. Den pryds överst av en neanderbård och under den finns bl. a fyra människohuvuden, en hund och två liggande djur som biter i en trädgren.

      DSC5255     DSC5256

Ljuskronorna, som är av mässing, är från 1800-talets senare del. Väggarmarna är troligen från 1700-talet. De inköptes av baron Gyllenkrok år 1906 från Storkyrkan i Stockholm. Predikstolen från 1580 är förmodligen det föremål som funnits längst på platsen.

      DSC5259

Ovanför de främsta kyrkbänkarna finns inramade, försilvrade kransar. Dessa har skänkts av anställda på Björnstorp när en slottsherre avlidit.

I vapenhuset hänger en minnestavla som är skriven av kyrkoherde Jonas Steenhoff. Det handlar om en kyrkostrid som utbröt i Gödelöv 1767.

      DSC5287

Efter omfattande renoveringar och nybyggen på Björnstorps slott var friherre Adolf Fredrik Barnekow tvungen att minska godsets utgifter. Han beslöt därför att lägga ned Gödelövs kyrka och beordrade församlingen att gå till Genarp istället. Detta möttes av högljudda protester från byborna. När arbetare kom för att påbörja rivningen drevs de bort av uppretade gödelövsbor med liar och stenkastning. Friherre Barnekow tvingades så småningom att lämna Björnstorp, och hovmarskalken friherre Gustaf Gyllenkrok blev ny godsherre. Han beslöt att bevara kyrkan och skrev en ansökan till dåvarande kungen Gustaf III om att få öppna kyrkan igen. Söndagen den 28 maj 1775 återinvigdes kyrkan med pompa och ståt.

Foto: Anders Björck.

Källförteckning:
Nilsson, Bo, Genarps sevärdheter. Hämtad från <http://boigenarp.se/genhist.htm> den 5 november 2012

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo