Genarps Kulturportal

 

Medeltida kyrka?

(Den här artikeln publicerades 24 oktober 2012)

Frågan om det funnits en tidigare, medeltida kyrka väntar på ett svar. Arkeologerna på Kulturen i Lund tvekar inte: "Den tidigare kyrkans utseende eller placering är för närvarande inte känd. Det kan dock inte råda någon tvekan om att en sockenkyrka tidigare funnits i Genarp, Flera medeltida skriftliga belägg, tidigast från 1400-talets första tredjedel in parochia Genathorp, talar om att Genarp utgjorde ett sockencentrum. Det mest sannolika är väl att den gamla kyrkan och kyrkogården ska sökas i omedelbar närhet av den nuvarande kyrkan." Men ändå. Varför finns det inte något kvar av inredningen i den tidigare kyrkan? Var är dopfunten? Är den trasig så att man därför åker till Lund och får en ersättning? Var är altaret?
Predikstolen? Kyrkklockan? Nattvardskalken?

Det är svårt att tro att alla dessa heliga föremål bara skulle ha kasserats. Och detta är strax efter reformationen; efterfrågan från andra församlingar torde ha varit minimal.  Men man kanske trots allt ska leta på ett helt annat ställe.
Det var inte ovanligt vid den här tiden att de verkligt förnäma och rike lät inreda ett slottskapell för eget bruk; kanske fanns det ett sådant på Häckeberga och som användes fram till den nya kyrkan var helt färdig. Och i samband med den successiva avvecklingen sattes föremålen åt sidan. 

Men det verkar långsökt. 1595 får den nya kyrkan en medeltida dopfunt från Lund genom fru Thale Ulfstand; det hade då varit rimligt att i stället flytta den gamle.

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo