Per Andersson
(Text och bild nedan är publicerat i oförändrat skick med författarens medgivande 2013-03-06.)
Lantbrukaren Per Andersson föddes den 20 juni 1869 och dog den 8 december 1952. Han ägde gården Hässleberga 1. Per Andersson har skrivit både dikter och berättelser från bygden. Han berättar mest om människorna som bodde här. Han var inresserad av allt som växte. Som ung var han elev i Häckeberga trädgård, sedan fortsatte han sin utbildning vid Hvilans Folkhögskola. Hans intressen var således två, att skriva och att ägna sig åt sin trädgård. Trädgården vann ryktbarhet långt utanför socknens gränser. Han har gett ut två böcker på lyngbyortens dialekt, "Baremål och Baretankor" och "Barefålk". Under några ar arbetade han tillsammans med Ingemar Ingers. De insamlade och upptecknade bidragen i "Folkdiktning från Bara härad" (1925).
Per Andersson skrev också mycket om kyrkorna i Genarps socken. Det var på den lokala forskningen som han lade ner ett stort arbete.
Fotot här nedan är taget inför Per Anderssons 75-årsdag 1944. En släkting till Per Andersson, John Andersson från Genarp, berättar att tian som barn ofta fick hjälpa till att hålla efter ogräset i trädgården till gården Hässleberga 1. Det var inget särskilt populärt arbete för en liten pojke. Han berättar att en gång var det speciellt viktigt att det blev fint. Det var nämligen ingen mindre än Selma Lagerlöf som skulle komma på besök hos Per Andersson!
Källa:
Ingemansson, Margareta: Genarp – Byn i våra hjärtan, 2002