Genarps Kulturportal

 

Karl-Erik Welin

Karl-Erik Welin, född 31 maj 1934 i Genarp, död 30 maj 1992 på Mallorca, var en svensk organist, pianist och kompositör. Som instrumentalist är Welin känd för sina virtuosa och uttycksfulla tolkningar och sitt ofta avantgardistiska angreppssätt. (Ovanstående text är hämtad från Wikipedia).

LÅNKAR:

Söndagen 10 augusti 2014 publicerade Sydsvenskan en artikel där Karl-Erik Welins bror Georg, berättar om sin lillebror Karl-Erik. Läs artikeln i följande länk: Sydsvenskan 10 augusti 2014

Den 21 maj 2019 publicerade Sydsvenskan en artikel om Karl Erik Welin. Du hittar artikeln här (om du är prenumerant kan du läsa hela artikeln).

Sydsvenskan 21 maj - Karl Erik Welin

 

(Nedanstående text är hämtad från boken "Skånes män och kvinnor", Förlagshuset Norden AB, 1987)

Welin, Karl-Erik

Welin, Karl-Erik, organist, pianist, tonsättare, född 1934 i Genarp, där fadern var lärare. Welin som nu är bosatt i Köpenhamn, är en kontroversiell person i svenskt - och internationellt - musikliv. Hans "musik med hela kroppen och hela instrumentet" alltså inte bara tangenterna, hans instrumentala teater och happenings, hans protester med pianot som borgerlig statussymbol etc har medfört att han till en början inte togs riktigt på allvar vare sig som teaterpretatör eller som tonsättare.

Welin har en grundlig utbildning: kantorsexamen i Lund 1993, sedan studier för Linder, Wallner, Bucht och Lidholm, tjänst som kyrkoorganist och som producent vid Sveriges Radios musikavdelning. Efter hand som hans originalitet blivit accepterad har Welin fått verk specialkomponerade åt sig av en rad kompositörer. Han har själv undvikit att komponera för piano och orgel. Som organist och pianist och som gästföreläsare har han framträtt i hela Europa, i USA, Cuba, Argentina, Uruguay, Brasilien, Afrika och Japan. Karl-Erik Welin söker i sin musik och i sina ämnesval ständigt engagemang i etiska och existentiella frågor.

 

Genarps kulturförening och Svenska kyrkan Genarps församling arrangerade under 2014 konserter, föreläsningar, guidade rundturer och en utställning för att uppmärksamma att Karl-Erik Welin skulle fyllt 80 år.

Karl-Eriks Welins bror Georg, berättar om sin bror vid en inspelning som gjordes den 19 augusti 2014 i Genarp i samband med utställningen ”Welin – i mörker och ljus” 2014. Texterna nedan är utskrifter av denna inspelning.

 Bild 1:

Bild 1  Karl-Erik och Georg  Welin 

 

 

 

Hej! Jag heter Georg. Min Far hette Vilhelm Welin och var lärare här, i vårt vackra Genarp. Mor hette Magnhild. Hon hade varit lärarinna i Halland. Men så gifte hon sig med Far, och sen blev det mest hushållet och familjen hon fick tid med. Fast någon gång hann hon sätta sig vid pianot också, och då blev det spel med bravur. Vi bodde i den gamla skolan, som nu sen länge är försvunnen. Den låg alldeles mittför kyrkan, på andra sidan landsvägen. Där föddes jag en sommardag 1932. Två år senare kom min lillebror Karl-Erik, och det är honom jag nu skall berätta lite mera om.
På bilden ser du mig och min lillebror sitta på en gräskant i skolans sköna trädgård sommaren 1937. Det är ganska lugnt och stilla, men gråsparvarna kvittrar, hönsen kacklar och ute på landsvägen kör hästskjutsarna förbi. På andra sidan häcken, bortom åkern, puffar tåget ut sina vita rökbollar på väg mot Malmö. Snart skall vi få åka med, och sen vidare ända till Halland och hälsa på Mormor. Av Fars räfseskaft och Mors gamla draperi har vi bundit ihop ett litet tält. Några bitar knäckebröd och ett par jordgubbar från trädgårdslandet är vår proviant. Sen mognar vinbären och krusbären också, men de är mycket surare. Var tredje månad kommer farbror Nils puttrande i sin mörkröda bil av märket Chevrolet och hälsar på. Han har skräddaresaxen med sig och ordnar till våra frisyrer. Luggen klipps högt, för annars hinner håret växa ner i ögonen innan han kommer nästa gång.

 

 

Bild 2:

Bild 2 Karl-Erik mor och  lillebror Gunnar red

 

 

 

Denna bild är tagen tidigt på våren 1948. Här ser du min bror Karl-Erik, vår Mor och lillebror Gunnar. Platsen är framför köksingången till den gamla lärarbostaden. Av den grå skolmössan med den vita snodden kan man räkna ut att Karl-Erik hunnit bli 14 år och går i första klassen på Spyken i Lund. Han är mäkta stolt över sin treväxlade cykel. Varje sommar cyklade vi ner till vår kusin i Skanör och badade några veckor. Till lillebror Gunnar har Karl-Erik snickrat ihop en lådbil, med rattstyrning och bakbroms. Längst till höger faller skuggan efter mig, som vid tillfället höll i kameran.

 

Minnesplakett om Karl-Erik Welin

minnesplakett karl erik welin 2019 05 22

 

 

Den här plaketten, som är monterad på en hög sten, finns i Genarp i den lilla parken i hörnet av Sandvägen och Kyrkovägen. Vid en högtidlig invigning onsdagen 22 maj 2019 avtäcktes minnestavlan. Föreningen Gamla Lund och Lunds kommun ville uppmärksamma att Karl-Erik Welin skulle i år fyllt 85 år. Hedersgäst var Georg Welin, som var bror till Karl-Erik. Parken har restaurerats under våren och heter numerat Welins hörna.