Genarps Kulturportal

 

Bo Nilsson

Bo Nilsson

Textinnehållet är till 95 % hämtat från minnesord skrivna av John E Nilsson och godkända av honom för publicering på portalen 2015-01-26.

Bo Nilsson född den 16 mars 1926 i Lyngby, död den 8 juli 2003, var plåtslagaren och billackeraren som vågade satsa på en konstnärlig bana.

Efter studier i Malmö bl a på dåvarande Essemskolan och på Skånska Målarskolan antogs han som elev vid Konstakademin i Köpenhamn. Under tre år studerade han för några av Danmarks mest kända konstnärer som professorerna Aksel Jorgensen och Kraesten Iversen. I Frankrike bedrev han konststudier vid konstnärskolonin i Colliore. Åter i Köpenhamn krävande studier vid Nyhavns Krokiskola. Här synes han ha varit en god iakttagare av den redan då mångkulturella miljön. Han anförtroddes berättelser av och om dess ofta bohemiska innevånare.
Bo hade en förmåga att trollbinda sina lyssnare med berättelser och skrönor från Genarp med omnejd. Han var även en bokslukare och var mycket intresserad av film.

Med beundran förbluffades man av den snabbhet han med en bit träkol på bara några minuter förmådde framställa ett fullvärdigt konstverk. En förmåga man borde kunna kalla bildseendets absoluta gehör.

Han var också en stor djurvän. Kråkan var ett återkommande motiv. Inte för att han räddat livet på en kråkunge, som i vuxen ålder kom och åt ur hans hand. Nej - det var kråkans kaxiga karaktär som tilltalade hans bildseende. För just det karakteristiska, nästan med lite dragning åt karikatyr, är en fascinerande del av Bo´s måleri.

Bo hade ingen önskan att ställa ut utanför det egna galleriet. Hans målningar blev ändå sålda. En utställning på Kulturen i Lund, initierad av Konstnärsgillet, i början av hans karriär mottogs mycket positivt och efterfrågan blev stor. Bo´s konstverk visades vid ett par tillfällen på Rådhushallen i Malmö med berättigad uppmärksamhet.

Med målarväska i bagaget vistades Bo med familj under somrarna på Österlen och senare också i södra Spanien. Landskap med motiv som satt sina spår. En målning från Österlen föreställer två fiskebåtar uppdragna på stranden. Det är vinter och havet ligger mörkt under en mulen himmel. Runt båtarna flyger fiskmåsar åt olika håll. Då hörs måsars skrin och havets skvalp mot stranden. Detta måste vara att kunna förmedla känslor och stämningar.

 

 Konstverken nedan är fotograferade i galleriet på Lillgårdsvägen och återgivna med Bo´s dotter Helena Nilssons medgivande.

 DSC2201-1-2

 DSC2206-1 DSC2210-3

 DSC2208-2 DSC2213-5

 DSC2212-4

 

 

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo