Genarps Kulturportal

 

Sigbrit Ramkvist

Nedanstående artikel är ett utdrag från Sigbrits runa i Sydsvenska Dagbladet 17 januari 2016 skriven av en medlem i Kulturföreningen. Den här artikeln publicerades på portalen 2019-03-17.


Sigbrit Ramkvist

Sedan tidigt sjuttiotal var Genarps Kulturförening Sigbrit Ramkvists forum. Här visades hennes talanger i teater, revyer och musik. ”Muntra Fruarna i Genarp”, teatergruppen som Sigbrit startade 1975 och ledde i flera decennier, uppförde uppskattade, komiska tolkningar av Holberg och Molière men också allvarliga dramer som ”Väntarna” av Verner Aspenström.

Glädje och allvar växlade även i lokalrevyerna och ”Genarparn 1-7” där hon tillsammans med ”Risahusarn” Åke Sundström i ord och musik rosade och gisslade Lunds lokalpolitiker. Originalen i Genarp kom inte undan de heller.

De senaste åren ägnade Sigbrit sig åt att sammanställa kabaréer inspirerade av bland andra Pär Lagerkvists ”Låt människan leva”, Dom Hélder Camaras dikter ”Tusen skäl att leva, Vilhelm Mobergs ”Din stund på jorden” som Muntra Fruarna gestaltade tillsamman med kyrkokören i Genarps kyrka.

Sigbrit var en stor personlighet och hennes tankar och idéer fick oss i kulturföreningen alltid att överträffa oss själva. Hon slutade aldrig att söka nya texter.

Sigbrit Ramkvist avled den 19 december 2015 vid en ålder av 84 år.

 

Lundaland i Tiden

 

EUlogoLeaderlogo