Genarps Kulturportal

 

Lars Norén

(Artikeln är publicerad 7 november 2021)

Den svenske dramatikern och poeten Lars Norén är född den 9 maj 1944 i Stockholm. Han avled den 26 januari 2021 i Stockholm efter sviterna av Covid -19. När han var sex år flyttade familjen till Genarp där föräldrarna drev hotellet på Gödelövsvägen 2 (läs mer om hotellet i artikeln under menyn Byggnader längs gatorna – Hotellet).. Pappan var källarmästare. Hotellet, som bildar bakgrund till de självbiografiska teaterpjäserna  "Natten är dagens mor" och "Kaos är granne med Gud", finns fortfarande kvar i hörnet snett emot gamla järnvägsstationen. Det hårda livet på den skånska landsbygden fick Lars Norén att återvända till Stockholm redan som femtonåring.

(Texten nedan är publicerad 7 december 2022)

Lördagen 24 september 2022 invigdes en minnesskylt om Lars Norén. Den är placerad i Fjärilsparken i hörnet Gödelövsvägen - Heckebergavägen - Slättavägen.
Lars Norén bodde på Gödelövsvägen 2 i gamla hotellet under en del av sin uppväxttid.

Programmet den 24 september var enligt följande dokument:

Invigning av minnesskylt om Lars Norén.

På invigningen läste skådespelaren Göran Dyrssen upp ett brev som han skrivit till Lars Norén 1982, Detta brev kan läsas i fulltext på föreningen Gamla Lunds hemsida i följande länk:

Gamla Lund-nytt nr 4 år 2022


Tidningsartiklar

"Gamla hotellet föreslås bli museum"   SDS 2014-06-08

Länk till tidningsartikeln: 
https://lundsstadsbibliotek.axiell.com/services/servlets/services.servlets.ResourceDb?data_source=jdbc/bookit1&res_id=19149

”Historier från gamla hotellet i Genarp”  SDS 2014-06-06 

Länk till tidningsartikeln:  

https://lundsstadsbibliotek.axiell.com/services/servlets/services.servlets.ResourceDb?data_source=jdbc/bookit1&res_id=19084

Inför Lars Noréns 70-årsdag gjordes en intervju av Dagens Nyheter. Denna publicerades lördagen 3 maj 2014 och i denna berättar Lars bl a om sin barndom i Genarp och om hotellet.

Länk till Dagens Nyheters artikel hittar du här (OBS! Kan endast läsas av prenumeranter på DN)

Dagens Nyheter

Den 13 januari 2015 visades ett avsnitt på Sydnytt om Norénska minnen i Genarp. Filmen finns inte kvar (mars 2019) men text om Lars Norén, kan läsas på följande länk:

Sydnytt