Genarps Kulturportal

 

Vattenmöllan - historiska bilder

banner

Vattenmöllan är idag en självklar del av Genarps kulturarv och historia. Idag återstår bara ruiner av det som en gång var en livfull plats och ett naturskönt boende. Ingvar Persson i Lund bodde några år vid Vattenmöllan som barn. Här är hans egen berättelse och bilder: 

(Publiceringen av artikeln här på portalen gjordes 2012-12-15).

Hur mycket vet egentligen genarpsbor om gamla Genarp?

familjenSaken är den att jag bodde i Genarp under krigsåren, fram till 1946 ( jag skulle då fylla 7 år). Vår familj kom från Vislanda i Småland och flyttade till Kvarngården (vannmöllan) eftersom min far hade fått jobb hos ett företag som hette Skanditank i Malmö. Denna firma skulle tillverka träkol till gengasaggregat eftersom svenska försvaret behövde bensinen för eget bruk. Kolugnarna var placerade där nuvarande idrottsplatsen finns. Jag har lite bilder därifrån och även namnen på några av fars arbetskamrater.
 
Det finns även några bilder på vårt boningshus på Kvarngården (vannmöllan).  Tyvärr har ingen fotograferat vattenkvarnen, men jag minns att jag lekte vid maskinen och att det luktade olja. Eftersom jag inte var så gammal har minnena bleknat lite men jag kommer ihåg min kompis som hette Knut vars mor ägde ett kafé strax innan vägen krökte till höger vid skogsbrynet. Hans mor hette Ida Lind och hans syster hette Britt. Knut o jag sålde läsk (från kaféet) till militärerna som slagit läger i skogen.
 
När jag skulle börja i skolan var kriget slut och vi flyttade vi till ett hus i Häckeberga som hette Hjortvångshus. Skolan låg bara 100-tals meter hemifrån. Jag gick bara en termin där, far hade nu fått ett nytt jobb i Dalby (stenkross). Jag konstaterar att två platser där jag bott senare har blivit naturreservat.
 
Ingvar Persson
i Lund